Beste multivitamine voor tijdens de zwangerschap: De top 5

multivitamine zwangerschap

Een multivitamine voor zwangere vrouwen is een fijne aanvulling op je dieet tijdens de gehele zwangerschap.

Een goede multivitamine bevat de juiste hoeveelheid en combinatie van voedingsstoffen die je baby helpen te groeien en ontwikkelen. En, ook niet onbelangrijk, een zwangerschapsvitamine helpt je om zelf fit te blijven.

De juiste multivitamine kan je tevens helpen bij het verminderen van risico’s op zwangerschapscomplicaties en mogelijk ook de gezondheid van je baby op de lange termijn verbeteren.

Voedingselementen die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap zijn onder andere foliumzuur, ijzer, calcium, jodium, vitamine D en DHA (docosahexaeenzuur).

Benieuwd naar wat de beste multivitamine voor zwangeren is? Lees dan snel verder.

Dit zijn de 5 beste zwangerschapsmultivitaminen

Het is belangrijk dat je een multivitamine kiest die alle voedingsstoffen bevat waar je tijdens de zwangerschap behoefte aan hebt. Kies een multivitamine met DHA, foliumzuur en ijzer, samen met andere essentiële vitaminen en mineralen.

Maar welke multivitamine voor zwangeren voldoet aan deze eisen en welke multivitamine kun je het beste kopen? 

Dit is onze top 5:

ZwangerschapsvitamineBelangrijke eigenschapPrijs per dosering
1. Vitakruid Multi Dag & Nacht MamaHou rekening met je bioritme waardoor voedingsstoffen effectief worden opgenomen€0.51
2. Dagravit Natural Zwanger Compleet Helpt bij het ondersteunen van je energieniveau€0.28
3. Physalis Happy Mama Pronatal+Bevat folaat ter ondersteuning van de normale weefselgroei van de baarmoeder en placenta€0.57
4. Davitamon Compleet Zwanger + Omega-3 VisolieMet omega-3 visolie€0.38
5. Lucovitaal Magnesium Mama & Baby MultivitamineBevat magnesium ter ondersteuning van het behoud van soepele spieren€0.32

1. Vitakruid Multi Dag & Nacht Mama

Vitakruid Multi Dag & Nacht Mama is een perfecte multivitamine voor vrouwen die zwanger willen worden, al zwanger zijn of net moeder zijn geworden.

Deze zwangerschapsvitamine levert alle essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt tijdens de verschillende fases van je zwangerschap.

 • Met een hoge dosering foliumzuur
 • Bevat een actief b-complex met de veiligste vorm van vitamine B6 (P-5-P
 • Houdt rekening met je bioritme waardoor voedingsstoffen effectief worden opgenomen
2. Dagravit Natural Zwanger Compleet 

Dagravit Natural Zwanger Compleet is een voordelig en compleet multivitamine-preparaat voor aanstaande moeders. Deze natuurlijke zwangerschapsvitamine is tevens geschikt voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode.

 • Met fruit, groenten, algen en kruidenextracten
 • Bevat vegan omega 3
 • Helpt bij het ondersteunen van je energieniveau
3. Physalis Happy Mama Pronatal+

Physalis Happy Mama Pronatal+ is een voordelige multivitamine die de gezondheid van zwangere vrouwen en hun kindje ondersteunt. De formule bevat verschillende voedingsstoffen zoals vitamine B12, C en D.

 • Met Quatrefolic: een biologische, actieve vorm van foliumzuur
 • Bevat folaat ter ondersteuning van de normale weefselgroei van de baarmoeder en placenta
 • Ook geschikt voor vrouwen met een zwangerschapswens
4. Davitamon Compleet Zwanger + Omega-3 Visolie

Davitamon Compleet Zwanger + Omega-3 Visolie is een multivitamine voor vrouwen met een kinderwens en voor vrouwen die al zwanger zijn of borstvoeding geven.

Het is een zeer complete multivitamine die naast essentiële vitamines en mineralen ook omega-3 visolie bevat. De vitaminepil heeft echter geen vissmaak en is makkelijk in te nemen.

 • Met omega-3 visolie
 • Bevat vitamine C & magnesium ter ondersteuning van je weerstand
 • Zonder kleurstoffen, conserveermiddelen en aroma’s
5. Lucovitaal Magnesium Mama & Baby Multivitamine

De Lucovitaal Magnesium Mama & Baby Multivitamine is een populaire zwangerschapsvitamine onder vrouwen. Geschikt vanaf het moment dat je kinderwens ontstaat.

De zwangerschapsvitamine ondersteunt je gezondheid en die van je kindje. Verkrijgbaar in een grote verpakking met 60 capsules. Dit is voldoende voor 2 maanden gebruik.

 • Met alle benodigde vitamines zoals vitamine B, C en D
 • Bevat magnesium ter ondersteuning van het behoud van soepele spieren
 • Populaire zwangerschapsvitamine
Multivitamine pillen voor tijdens de zwangerschap: de aandachtspunten

Als je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft, wil je uiteraard goed voor jezelf zorgen. Een multivitamine voor vrouwen helpt hierbij.

Zorg er wel voor dat je onderstaande aandachtspunten in de gaten houdt. Zo profiteer je optimaal van de voordelen van een zwangerschapsvitamine. 

 • Kijk altijd naar de geadviseerde dosering op het etiket om ervoor te zorgen dat je niet meer inneemt dan is voorgeschreven.
 • Zorg ervoor dat er geen allergene stoffen in de multivitamine zitten. Dit kun je controleren door op het etiket en de ingrediëntenlijst te controleren.
 • Lees dan ook altijd het ingrediëntenlabel goed door voordat je een product koopt.
 • Twijfel je over een product? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen je adviseren over veilig gebruik. 

Waarom multivitamine pillen slikken als je zwanger bent?

De voedingsstoffen die nodig zijn om een gezonde baby te ontwikkelen kunnen alleen worden verkregen door de juiste voeding en supplementen. Zo hebben vrouwen extra behoefte aan o.a foliumzuur en vitamine D voor en tijdens de zwangerschap.

Je kunt deze voedingsstoffen ‘los’ kopen als je zwanger wilt worden of al bent, maar ook kiezen voor een complete zwangerschapsvitamine.

Dit heeft als voordeel dat je naast de essentiële voedingsstoffen foliumzuur en vitamine D ook aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) andere voedingsstoffen komt.

Zoals vitamine C, calcium, jodium en DHA. Zo ben je ervan verzekerd dat je lichaam en je kind niets tekortkomen. Want, gezond eten is helaas niet altijd even makkelijk als je zwanger bent. 

Zo is het lastig om een gezond dieet te (blijven) hanteren als je last hebt van ochtendmisselijkheid. Of wanneer je je eetlust hebt verloren of aversies tegen bepaalde voeding hebt ontwikkeld.

Bovendien kan je klachten ervaren wanneer je lichaam niet van voldoende voedingsstoffen wordt voorzien. Zo kun je vermoeid raken door een tekort aan ijzer of kunnen je spieren slap aanvoelen door een tekort aan magnesium.

De toevoeging van een multivitamine voor zwangeren kan dus nuttig zijn om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die zowel de moeder als de baby ondersteunen.

Hoe kies je de beste multivitamine voor tijdens de zwangerschap?

Er zijn veel verschillende producten en vitamine merken op de markt. Het is belangrijk om te weten dat niet alle multivitaminen dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen bevatten.

Om een supplement in Nederland te mogen verkopen moet deze aan strenge voorwaarden voldoen. Dit zodat veilig gebruik gegarandeerd is. 

Maar hoe kies je dan de beste? Ons advies: 

 1. Kies altijd voor een multivitamine die speciaal is ontworpen voor zwangere vrouwen
 2. Ga voor een zwangerschapsvitamine die is afgestemd op jouw persoonlijke voorkeur en behoeftes

Let op je persoonlijke behoefte

 • Heb je bijvoorbeeld last van vermoeide spieren tijdens de zwangerschap? Ga dan voor een zwangerschapsvitamine met magnesium.
 • Volg je een vegetarische of veganistische levensstijl? Dan zijn er gelukkig ook voldoende opties verkrijgbaar.
 • Heb je extra behoefte aan ijzer vanwege (lichte) bloedarmoede of ben je erg vermoeid? Kies dan voor een vitamine met een hoge dosis ijzer. 

Zo is er voor iedere vrouw een geschikte zwangerschapsvitamine verkrijgbaar. 

Verdiep je in de mening van andere vrouwen

Ook kun je online reviews raadplegen om een idee te krijgen van welke zwangerschapsvitamine goed bij je past. Zo krijg je een goed beeld van de smaak, geur en gebruiksvriendelijkheid van de multivitamine.

Kom je er toch niet uit? Raadpleeg dan je huisarts, verloskundige of apotheker. Zij kunnen je van advies op maat voorzien.

Wat is de ideale multivitamine dosering tijdens je zwangerschap?

Multivitamines voor zwangere vrouwen worden samengesteld op basis van de zogeheten ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) en maximale toegestane hoeveelheden.

Alle zwangerschapsvitamines die in Nederland op de markt verkrijgbaar zijn, zijn gecontroleerd en veilig te gebruiken. Toch zijn er verschillen in de gebruikte doseringen. Je kunt de dosering raadplegen op het etiket van de zwangerschapsvitamine.

Er bestaat echter niet zoiets als een ideale dosering. Dit is per persoon verschillend. Het is mede afhankelijk van hoe gezond je dieet is. 

Wel kun je je houden aan de volgende richtlijnen:

 • Slik 400 microgram foliumzuur (vitamine B11) per dag, vanaf het moment dat je een zwangerschapswens hebt en in de eerste 10 weken van je zwangerschap.
 • Slik tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag.

Zorg ervoor dat je voldoende jodium, calcium, ijzer en omega-3 vetzuren binnenkrijgt. Als je dit niet via je voeding binnenkrijgt zijn de richtlijnen als volgt:

 • Slik tijdens de hele zwangerschap maximaal 200 microgram jodium per dag
 • Slik vanaf de 20ste week van je zwangerschap 1.000 milligram calcium per dag
 • Slik tijdens de hele zwangerschap 250-450 milligram DHA per dag

Wil je na het eerste trimester liever geen foliumzuur meer innemen? Dan is het aan te raden om de voedingsstoffen die je nodig hebt los te supplementeren. Er is nog geen multivitamine zonder foliumzuur voor zwangeren ontwikkeld.   

Wat zijn de voordelen van een zwangerschapsvitamine?

Het slikken van een zwangerschapsvitamine kent verschillende voordelen. Dit zijn de belangrijkste: 

1. De inname van een zwangerschapsvitamine kan bijdragen aan een gezonde komst van je ongeboren kindje. Het supplement bevat essentiële voedingsstoffen zoals calcium, jodium en omega-3 vetzuren, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de moeder en kind.

2. Door een goede voeding en suppletie met vitamines is er minder risico op complicaties tijdens de zwangerschap zoals vroeggeboorte of een laag geboortegewicht.

3. Zwangerschapsvitamines helpen te voorkomen dat er tekorten aan vitamines en mineralen tijdens je zwangerschap ontstaan. Hiermee kan je je huidige energieniveau behouden en je immuunsysteem versterken.

4. Bovendien kunnen de supplementen helpen om je eetlust te bevorderen en vermoeidheid tegen te gaan. Dit doordat ze je van extra energie voorzien die je hard nodig hebt om voedzame maaltijden voor jezelf te bereiden.

Gezond eten tijdens de zwangerschap komt zowel de moeder als de baby ten goede. Het houdt je fit en bevordert de groei en ontwikkeling van je kindje. 

Conclusie

Met de juiste zwangerschapsvitamine kunnen toekomstige moeders en hun baby’s veel voordeel behalen. Een zwangerschap is een bijzondere periode en ondersteuning is absoluut aan te raden.

Het is dan ook belangrijk om te weten welke multivitaminen je als aanstaande moeder nodig hebt. Volg de algemene richtlijnen en raadpleeg je huisarts of verloskundige voor goed advies op maat.

Zorg er altijd voor dat je goed het etiket raadpleegt. Hierop kun je zowel de ingrediënten als de dosering van een zwangerschapsvitamine vinden.

Koop ook alleen supplementen via betrouwbare verkooppunten, zoals bij een drogist (Etos, Kruidvat, etc.) of een vertrouwde webwinkel. 

Als je een multivitamine zoekt, kijk dan naar producten die een combinatie bevatten van de voedingsstoffen ijzer, jodium, foliumzuur, vitamine D en DHA.

Bij twijfel kun je het beste je huisarts of verloskundige om advies vragen. Neem nooit meer vitamines dan nodig, omdat dit schadelijk kan zijn voor jou en je baby.

Met behulp van de beste multivitamines voor jouw persoonlijke behoeften houd je jezelf en je baby zo gezond mogelijk tijdens je zwangerschap.