Heeft multivitamine bijwerkingen & is het gevaarlijk?

Gepubliceerd door Kaz op

multivitamine-bijwerkingen-gevaarlijk

Een goede multivitamine gebruiken is absoluut een aanrader als je graag meer vitaminen en mineralen wilt binnen krijgen.

Alle ingrediënten van deze vitaminepillen dragen bij aan een goede gezondheid en het optimaal functioneren van je lichaam.

Toch zijn er nog wel eens mensen die bang zijn dat multivitamine vervelende bijwerkingen geeft. In dit artikel lees je meer over dit onderwerp. 

Wat zijn de bijwerkingen van een multivitamine?

Je multivitamine kan inderdaad wel wat bijwerkingen hebben, al vallen deze klachten vaak mee. De volgende bijwerkingen kunnen volgens een onderzoek van Hans K. Biesalski en Jana Tinz desondanks ontstaan als je multivitaminen slikt:

  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Constipatie
  • Diarree 

Vaak zijn deze klachten tijdelijk en licht. Als je lichaam gewend is geraakt aan je multivitamine verdwijnen de bijwerkingen weer. 

Een multivitamine slikken kan volgens een onderzoek van Farin Kamangar en Ashkan Emadi daarnaast ook nog resulteren in de onderstaande zeldzame bijwerkingen:

  • Bloedneus
  • Hoofdpijn
  • Slapeloosheid
  • Jicht

Deze bijwerkingen komen niet vaak voor, vooral als je multivitamine de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van vitaminen en mineralen niet overschrijdt.

Het zou echter wel kunnen dat je last krijgt van deze klachten als je je multivitamine combineert met andere supplementen

Heeft multivitamine bijwerkingen voor kinderen?

Een multivitamine kan dezelfde bijwerkingen voor kinderen hebben als voor volwassenen. Het zou echter wel kunnen dat jongeren deze klachten ervaren bij een lagere dosis dan de volwassenen.

Het is daarom verstandig om bij het kopen van een multivitamine voor je zoon of dochter goed naar het etiket te kijken. Zorg ervoor dat je pillen koopt die voldoen aan de ADH.

Als de doseringen te hoog zijn, kan dit resulteren in nare bijwerkingen voor kinderen. Geef ze daarom zeker geen multivitaminen voor volwassenen.

Gelukkig zijn er veel pillen verkrijgbaar die speciaal voor (jongere) kinderen bedoeld zijn. Vaak hebben deze multivitaminen voor kinderen een lagere dosering, waardoor je zoon of dochter naar alle waarschijnlijk geen last krijgt van bijwerkingen. 

Voor wie is multivitamine gevaarlijk?

Als je de vraag stelt “zijn vitamine pillen goed of slecht?” dan is het antwoord in principe dat ze goed zijn. Toch kunnen ze wel slecht zijn. Een multivitamine kan namelijk gevaarlijk zijn voor sommige mensen.

Dit is bijvoorbeeld het geval als je overgevoelig bent voor een van de ingrediënten van de pillen. Daarnaast is het ook beter om geen multivitamine te slikken als je de ziekte van Wilson hebt.

Heb je last van hemochromatose of hypervitaminose? Vermijd dan ook deze vitaminepillen. Als je een ernstige lever- of nierfunctiestoornis hebt, kan een multivitamine ook gevaarlijk zijn. Wees in dit geval dus voorzichtig.

Dit geldt ook als je fenylketonurie hebt. Er zijn namelijk multivitaminen die een aminozuur genaamd fenylalanine bevatten. Deze producten moet je beslist vermijden als je fenylketonurie hebt.

Als je zwanger bent, kun je nog gewoon je multivitamine blijven slikken. Sterker nog, tijdens de zwangerschap is het gebruik van vitaminepillen een aanrader.

Dit komt doordat zwangere vrouwen behoefte hebben aan veel voedingsstoffen, waar multivitaminen bij helpen. Ook nadat je bevallen bent, is het verstandig om de pillen te blijven nemen. Dit is ook gewoon veilig als je borstvoeding geeft aan je baby.

Er zijn overigens ook speciale multivitaminen verkrijgbaar voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven. 

Zijn vitamine pillen goed of slecht?

Vitamine pillen zijn dus over het algemeen niet per se goed of slecht. Dit heeft helemaal te maken met welke multivitamine je gebruikt en hoe je de pillen gebruikt.

Allereerst is het altijd belangrijk om je aan de dosering te houden. Slik dus nooit meer pillen dan zou moeten volgens de fabrikant, de multivitamine kan dan zeer vervelende bijwerkingen opleveren. Dit wordt ook wel een overdosis genoemd.

Bij een overdosis kan elk ingrediënt giftig zijn. Dit is al helemaal bij calcium en ijzer het geval. Daarnaast loop je ook grote risico’s als je een overdosis aan vitamine A en/of D binnen krijgt.

Te veel van je multivitamine nemen is dus erg gevaarlijk. Zoek daarom direct medische hulp bij een overdosis.

Ook kan het soms verschil maken wanneer je de vitaminepillen innneemt.

Als je de multivitamine gebruikt volgens de richtlijnen heb je er zeker baat bij. De pillen zijn dan niet gevaarlijk en leveren vaak ook geen nare bijwerkingen op.

Ze verbeteren je gezondheid en vitaliteit. Dat is dan ook de reden waarom veel Nederlanders dagelijks een multivitamine slikken!

Bij twijfel is het belangrijk om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat je een dergelijke multivitamine gaat slikken in combinatie met andere medicijnen en/of aandoeningen.


Meer informatie over multivitaminen? Check dan de onderstaande artikelen:


Categorieën: Informatie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *