Multivitamine innemen met melk: Breekt melk de vitamines af?

Gepubliceerd door Kaz op

multivitamine innemen met melk

Bij het innemen van goede multivitamines komt vaak de vraag naar voren of het verstandig is om ze in te nemen met melk.

In dit artikel onderzoeken we of melk de vitamines in multivitamines afbreekt en of het al dan niet een goede combinatie is. 

Lees snel verder om te ontdekken of het verstandig is om deze combinatie te gebruiken.

Wat je moet weten over multivitamines innemen met melk

  • Het gelijktijdig innemen van melk en ijzer kan de ijzeropname verminderen, maar dit effect kan worden geminimaliseerd door de inname van vitamine C.
  • Melk kan de opname van vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, bevorderen vanwege de aanwezige vetten.
  • Er is geen sterk wetenschappelijk bewijs dat melk de effectiviteit van multivitaminen daadwerkelijk vermindert.

Effect van melk op de opname van vitamines

Breekt melk vitamines af, kun je je afvragen. Er wordt soms beweerd dat melk de opname van vitamines kan verstoren of zelfs de vitamines kan afbreken.

Deze bewering is voornamelijk gebaseerd op het feit dat melk calcium bevat, wat mogelijk een interactie kan hebben met bepaalde vitamines.

Een veelvoorkomende zorg is dat de aanwezigheid van calcium in melk de opname van ijzer kan verminderen.

Een studie gepubliceerd in het Journal of the American College of Nutrition onderzocht deze kwestie en concludeerde dat het gelijktijdig innemen van melk en ijzer inderdaad de ijzeropname kan verminderen, maar dit effect kan worden geminimaliseerd door de inname van vitamine C.

Het toevoegen van vitamine C-rijke voedingsmiddelen aan een maaltijd met melk en multivitamine kan dus helpen om de mogelijke negatieve effecten op de ijzeropname te verminderen.

Wat betreft andere vitamines in multivitaminen, is er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat melk een negatieve invloed heeft op hun opname.

In feite beweert een onderzoek uitgevoerd door de Ohio State University dat melk de opname van vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, zelfs kan bevorderen.

Deze vitamines worden beter geabsorbeerd in de aanwezigheid van vetten, en melk bevat van nature vet.

Een andere overweging bij het innemen van multivitaminen met melk is het optimale tijdstip van inname. Het is belangrijk om te weten wat de beste tijd is om multivitaminen in te nemen voor maximale absorptie en effectiviteit. 

Kortom

Het innemen van multivitaminen met melk roept de vraag op of melk de vitamines kan afbreken.

Hoewel er enige bezorgdheid bestaat over het effect van melk op de opname van ijzer, blijkt uit wetenschappelijke studies dat het gelijktijdig innemen van melk en vitamine C de negatieve effecten kan verminderen.

Bovendien lijkt melk de opname van vetoplosbare vitamines juist te bevorderen. 

Over het algemeen is er geen overtuigend bewijs dat melk de effectiviteit van multivitaminen significant vermindert. Je kunt dus met een gerust hart een glas melk drinken en je dagelijkse multivitamine slikken. 


Meer informatie over multivitaminen? Bekijk de onderstaande artikelen:


Categorie├źn: Informatie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *