Multivitamine voor kinderen: Top 5 & aandachtspunten (Test)

beste multivitamine kind

Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat veel kinderen de meeste vitamines binnen krijgen. Dit is zelfs het geval bij kids die weinig groenten eten.

Toch kan het een goed idee zijn om vitamines voor kinderen in huis te halen. Dit komt onder meer doordat een multivitamine voor kinderen bijvoorbeeld vitamine D bevat.

Alle kids moeten dit bij voorkeur tot hun 4e extra krijgen, namelijk 10 microgram per dag. Haal daarom een van de kindervitamines die we in onze top 5 noemen in huis voor je zoon of dochter om op deze manier de gezondheid te verbeteren.

Dit zijn de 5 beste multivitamine voor kinderen

Een multivitamine voor een kind is zeker niet hetzelfde als een multivitamine voor ouderen.

Dit komt doordat de fabrikanten verschillende vitamines en andere voedingsstoffen in de capsules stoppen op basis van de doelgroep.

Wil je daarom weten wat de beste vitamines voor kinderen zijn? Check onze top 5!

Multivitamine kindBelangrijkste eigenschappenPrijs per dosering
1. Flinndal Multi Junior Kauwtablet– Hoeft niet doorgeslikt te worden
– Lekkere smaak
– Bevat 13 vitamines en 7 mineralen
€ 0,18
2. Holland & Barrett Kids Multivitamine– Kleurrijke gummies
– Smaakt naar aardbei
– Voor kinderen vanaf 3 jaar
€ 0,33
3. Floradix Kindervital Fruity– Gemaakt van een mix van vruchtsappen
– Bevat alle essentiële vitamines
– Vloeibaar
€ 1,40
4. Lucovitaal Magnesium Mama & Baby Multi– Geschikt voor zwangere vrouwen
– Geschikt voor vrouwen met een kinderwens
– Geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven
€ 0,30
5. Etos Multi Alles-in-1 Framboos– Lekker door de frambozensmaak
– Geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen
– Zeer betaalbaar
€ 0,12

1. Flinndal Multi Junior Kauwtabletten: De beste multivitamine kauwtablet kind

Sommige kinderen hebben moeite met het doorslikken van kindervitamines. Kauwtabletten zijn daarom een goede oplossing. Deze multivitamine voor kinderen hebben een natuurlijke sinaasappel-banaansmaak en smaken daardoor lekker.

Ze hebben bovendien de vorm van een beertje. Hierdoor zijn je kinderen nog eerder geneigd om deze vitamines in te nemen. Een ander voordeel van de Flinndal Multi Junior Kauwtabletten is de lage prijs per dosering.

Per stuk kost deze multivitamine voor je kind namelijk maar 0,18 euro. Overigens kunnen ook oudere kinderen kindervitamines innemen voor een betere gezondheid.
2. Holland & Barrett Kids Multivitamine: De beste multivitamine voor oudere kinderen

Net als de Flinndal Multi Junior Kauwtabletten zijn ook de Holland & Barrett Kids Multivitamine kauwtabletten. Ze zijn namelijk gummies met een aardbeiensmaak, waar veel kinderen natuurlijk van houden.

Doordat je zoon of dochter moet kauwen om deze vitamines voor kinderen binnen te krijgen, zijn ze alleen geschikt voor kids die 3 jaar of ouder zijn.

De Holland & Barrett Kids Multivitamine is daardoor niet echt een geschikte multivitamine voor een kind van 1 jaar. Je kind krijgt namelijk door deze multivitamine voor kinderen alle belangrijke vitamines binnen. Denk hierbij aan vitamine D, maar ook vitamine A, C en E.
3. Floradix Kindervital Fruity: De beste vloeibare multivitamine kinderen

Kindervitamines zijn niet alleen beschikbaar in de vorm van kauwtabletten. De Floradix Kindervital Fruity heeft namelijk een vloeibare vorm. Dit komt doordat deze multivitamine voor je kind gemaakt is van meerdere vruchtsappen.

Dit zorgt niet alleen voor de vloeibare vorm, maar ook voor een lekkere smaak. Je kind zal deze multivitamine van Floradix dan ook graag innemen.

Doet je zoon of dochter toch moeilijk? Mix de Kindervital Fruity dan met yoghurt, vla of water. Zo krijgt je kind toch nog alle essentiële vitamines binnen! Deze multivitamine van Floradix is overigens geschikt voor kinderen van 3 tot 12 jaar.
4. Lucovitaal Magnesium Mama & Baby Multi: De beste multivitamine baby

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? De Lucovitaal Magnesium Mama & Baby Multi is dan een aanrader. Deze multivitamine is namelijk speciaal ontwikkeld voor vrouwen die zwanger willen worden, dat al zijn of net zijn bevallen.

Deze capsules helpen dan ook voor borstvoeding. Dit zorgt ervoor dat de Lucovitaal Magnesium Mama & Baby Multi de beste multivitamine voor je baby is.

Toch neem je als moeder de pillen in en niet je zoon of dochter zelf. Je kind krijgt deze multivitamine voor een baby dus binnen via je borstmelk.
5. Etos Multi Alles-in-1 Framboos: De beste multivitamine bruistablet kind

Een bruistablet kan ook nog geschikt zijn voor kinderen (vanaf 12 jaar). De Etos Multi Alles-in-1 Framboos is hier een goed voorbeeld van. Deze multivitamine voor kinderen zijn tabletten. Stop ze vervolgens in water waardoor ze gaan bruisen.

Je kind drinkt vervolgens deze mix om alle essentiële vitamines binnen te krijgen. De vloeistof smaakt lekker doordat de bruistabletten van de Etos een frambozensmaak hebben. Bovendien zijn ze erg betaalbaar.

Per dag betaal je namelijk maar 12 cent voor deze kindervitamines. De Etos Multi Alles-in-1 Framboos zijn daardoor de goedkoopste vitamines voor kinderen in onze lijst.
Multivitamine voor een kind: Belangrijke aandachtspunten

Je weet nu wat de beste multivitamine voor je kind is volgens onze test. Toch zijn er nog veel meer kindervitamines te koop.

Als je zelf wilt bepalen wat de beste multivitamine voor je kind is, doe je er goed aan om te letten op de volgende factoren. Zo koop je de beste multivitamine voor kinderen.

Kijk naar de voedingsstoffen

Allereerst is het belangrijk om de voedingsstoffen door te nemen als je een multivitamine voor je peuter of ouder kind wilt kopen. Als er bijvoorbeeld op het etiket staat dat de kindervitamines magnesium bevatten moet je de vorm controleren.

Er zijn namelijk diverse vormen van magnesium, waaronder magnesiumcitraat, -carbonaat, -sulfaat en -glycinaat. Deze vormen werken op verschillende manieren en worden ook anders opgenomen.

Over het algemeen is magnesiumglycinaat het beste. Dit is namelijk zacht voor je spijsverteringsstelsel en wordt het best opgenomen.

De beste vormen van andere voedingsstoffen zijn calcium als ascorbaat, vitamine K2 in de MK7-vorm en selenium in de vorm van selenomethionine. Let hier dus op als je een multivitamine voor je kind wilt kopen.

Let op de opneembaarheid van de voedingsstoffen

Als je een multivitamine voor je kind wilt kopen, doe je er goed aan om alle opties met elkaar te vergelijken. Kijk hierbij ook zeker naar de opneembaarheid van de voedingsstoffen. Dit sluit aan bij het eerder genoemde punt.

Vaak is het verstandig om te kiezen naar de meer biologisch beschikbare of geactiveerde vormen van voedingsstoffen. Het lichaam van je kind zal de vitamines voor kinderen dan beter opnemen en gebruiken.

Bij magnesium kun je hierdoor naast glycinaat ook goed voor citraat kiezen. Vermijd juist magnesiumsulfaat, aangezien dit moeilijker te absorberen is.

Foliumzuur moet juist 5 MTHF bevatten om beter opgenomen te worden. Bij B12 is methylcobalamine in dit geval beter dan cyanocobalamine.

Ga voor natuurlijke kleuren en smaken

Multivitamines voor je kind zijn bedoeld om je zoon of dochter gezonder te maken. Toch zitten in relatief veel vitamines voor kinderen kunstmatige smaak- kleur- en zoetstoffen. Vermijd deze kindervitamines beslist!

Kunstmatige smaakstoffen kunnen bijvoorbeeld gedrags- en stemmingsstoornissen veroorzaken. Bovendien hebben ze mogelijk kankerverwekkende effecten en veroorzaken ze potentieel genetische schade.

Als je een multivitamine voor je peuter wilt kopen, kun je daardoor beter kiezen voor kindervitamines met natuurlijke kleuren en smaken. Gelukkig zijn er genoeg multivitaminen voor kinderen die vervaardigd zijn van fruit en groenten, zoals je ook in onze top 5 zag.

Kies voor allergeenvrij

Zelfs als je kind voor zover je weet niet allergisch is, raden we je aan om allergeenvrije kindervitamines in huis te halen. Zo’n multivitamine voor je kind bevat dan geen veelvoorkomende allergenen. Voorbeelden hiervan zijn noten, melk, lactose, gluten, soja, schaaldieren, et cetera.

Deze voedingsmiddelen veroorzaken bij allergische kinderen mogelijk spijsverteringsproblemen, netelroos, huiduitslag, ademhalingsproblemen en zelfs anafylactische shock.

Vermijd deze potentiële gezondheidsrisico’s door een allergeenvrije multivitamine voor kinderen aan te schaffen. Je weet dan zeker dat je zoon of dochter geen nare gevolgen ervaart door de kindervitamines in te nemen.

Houd rekening met de dosering

Kijk bij het kopen van een multivitamine voor je kind ook zeker naar de dosering. Denk hierbij vooral aan hoeveel je kind van elke vitamine binnenkrijgt. Veel multivitaminen voor kinderen bevatten lage doses vitamines en mineralen.

Toch is dat niet altijd goed voor je zoon of dochter. We raden je daarom aan om te kiezen voor een multivitamine voor je kind die van deze voedingsstoffen de volgende dosering bevatten. Hierdoor krijgt je kind een therapeutische dosis van elke vitamine binnen.

Onthoud wel dat een multivitamine voor een baby meestal een lagere dosering moet bevatten dan pillen voor een puber.

Magnesiumcitraat50 tot 100 mg
IJzerglycinaat2 tot 10 mg
Calciumcitraat50 tot 100 mg
Zinkcitraat2 tot 5 mg
Foliumzuur150 mcg
Vitamine C250 mg

Bepaal welke vorm het beste is

welke-multivitamine-kind

Vitamines voor kinderen zijn verkrijgbaar in meerdere vormen. Zo kun je een multivitamine voor je kind kopen in de vorm van een capsule die ze door moeten slikken. Hoewel deze vorm zeer goed is, zijn niet veel kinderen er fan van.

Multivitamine kauwtabletten zijn dan ook vaak beter voor je kind. Deze vorm is niet geschikt als multivitamine voor een baby, omdat hij/zij moet kauwen op de tabletten.

Een betere vorm is dan multivitamine druppels of een multivitamine bruistablet. Dit lost op zodra het in aanraking komt met vloeistof.

Je zoon of dochter drinkt dit lekkere drankje om alle essentiële vitamines in te nemen. Daardoor is deze multivitamine geschikt voor een kind van 2 jaar, maar eigenlijk voor elke leeftijd!

Weeg dus altijd de persoonlijke behoefte af, naar kunnen en naar wens.